Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský SMIC je aktuálně na bezpečném pátém místě mezi světově největšími výrobci čipů, a to hned za GlobalFoundries. Nyní přitom nemá zrovna na lehkou pozici, ovšem investovat se musí, a to zvláště v této době. 
pietrolbc (208) | 5.9.202121:51
Tak top 2 ­(TSMC­/SAMSUNG­) se zenou za miniaturizaci, za nima Inhell kulha ale stale zmensuje a nekde daleko za nima cina bude vyrabet na ­"obstaroznim­" procesu a tim bude tahat trn z paty ruznym skodovkam apod. a tak nejak si pritom nahrabe vic, nez kolik si kdejaky Andir dokaze jen predstavit :D
Odpovědět0  0
Andir (749) | 3.9.202121:05
tak schválně jaké ­"vlastní­" technologie tam budou mít které jistě odnikud neukradli jako vždy :D
Odpovědět3  4
wrah666 (6205) | 3.9.202117:29
Jako stroje pro 28 nm už si Čína umí vyrábět sama. Takže jde leda o prodlení, než se postaví budova a fyzicky vyrobí mašiny. No a pak... Třeba se Škodovka dočká a auta stojící na parkovištích dostanou svých pár čipů a budou k prodeji :­)
Odpovědět3  0
Pavel Matějka (1651) | 3.9.202118:08
Určitě už makají na konstrukci strojů pro procesy třídy 14­/12 nm.

Jsou tady další potíže ­- nedostatek waferů ­- budou si je taky vyrábět sami? A nakonec problémy s dopravou, kdy letadla prakticky nelétají a v ­(částečně uzavřených­) čínských přístavech se hromadí narvané kontejnery, které nemá kdo odvézt.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 3.9.202118:53
Na posunu nepochybně makají. Osobně čekám, že do deseti let bude ­"západ­" leda prosit, aby mu ­"komunisti­" vyrobili čipy na svém novém procesu. Výzkum v číně jede.. A to ne jenj aplikovaný, placený podniky. Oni už kolik let jedou i základní výzkum, placenýn státem. A to neskutečným způsobem. Zatímco jinde je měřítkem miliarda, v číně se jedná o stovky miliard.. ­(e či USD)
Odpovědět5  3
Pavel Matějka (1651) | 4.9.20219:34
Lidi to nechápou ­- nebo nechtějí pochopit. Viz třeba nahoře Andir. Už v roce 2019 měla Čína víc mezinárodních patentů, než USA, a ten rozdíl roste a poroste.

Kopírování, které se jim vyčítá, navíc souzní s východoasijskou mentalitou. V Číně ­(i v dalších zemích­) po dlouhá staletí platilo, že když od někoho něco okopírujete, ten je tím poctěn. A tento postoj pomalu začíná mizet až s patentovým právem ­(které Čína dost dlouho neuznávala­) a hromadnou výrobou.

Jestli Čína ve výrobních procesech čipů dožene ostatní výrobce do deseti nebo do dvaceti let, se uvidí. Ale dožene.

Ona má Čína ještě jednu výhodu. Její plány nejsou omezeny čtyř­- nebo pětiletým funkčním obdobím nějaké volené vládní garnitury ­- která se zákonitě snaží stihnout si nahrabat a pak připravit nástupcům co nejhorší podmínky, aby na jejich neschopnost pak mohla v opozici poukazovat.
Odpovědět5  0
Mirek55 (602) | 4.9.20219:58
Hlavně je naivní si myslet, že jiné národnosti nekopírují. Dělám už ve druhém R&D a reverzní inženýring nebo oficiální složka projektu analyzující již existující konkurenci je normální. Ano, je to i proto, že se chceme vyhnout soudním sporům a ještě to třeba udělat lépe na první dobrou, ale tu sílu inspirace bych klidně kopírováním nazval.
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.